Close
Etteplan Composietmaterialen

Composietmaterialen

Ontwerp en bouw van composietmaterialen

Etteplan heeft een sterke en brede deskundigheid op het gebied van ontwerp en bouw van composietmaterialen. Onze diensten helpen u uw product naar een nieuw prestatieniveau te tillen. Of het nu om een toepassing in een product binnen de automobielindustrie of luchtvaartindustrie gaat of zelfs betrekking op de productie en automatisering van industrie in het algemeen heeft, een oplossing met gebruikmaking van composietmaterialen verhoogt de productiviteit en biedt de klant toegevoegde waarde.

Belangrijkste voordelen
Lichter, slanker ontwerp
Verbeterde eigenschappen betreffende moeheid
Minder omvangrijke onderdelencatalogus
Geïntegreerde functionaliteit in een eenmalig ontwerp

Wat is een composietmateriaal en waarom heb ik dit nodig?

Etteplan-strategy-image_0.jpgEen composiet is een niet-homogeen vast materiaal dat uit twee of meer verschillende materialen bestaat die mechanisch met elkaar zijn verbonden. Ieder van de verschillende componenten behoudt zijn kenmerkende eigenschappen. In het algemeen bestaat de structuur van een composietmateriaal uit twee fasen - matrix en versterking. De matrix is een doorlopende fase, terwijl versterking een afzonderlijke fase is. De versterking moet het composietmateriaal sterkte bieden, terwijl de matrix het materiaal zijn externe vorm geeft en belasting op de versterking overbrengt.

Er is een duidelijk raakvlak tussen matrix en versterking, maar de componenten werken samen om het materiaal een combinatie van gewenste eigenschappen (zoals stijfheid, sterkte, gewicht, hoge temperatuur prestaties, corrosiebestendigheid, hardheid, geleidend vermogen, enz.) te geven die de afzonderlijke componenten op zich niet kunnen bereiken. In essentie ontstaan composieten als twee of meer materialen of fasen samen worden gebruikt om een combinatie van eigenschappen die anders niet kan worden verkregen te bieden.

Race_seat_FEM_0.jpgVezels en matrixen bestaan in verschillende kwaliteits- en prijsniveaus. Glasvezels hebben ongeveer tweemaal de dichtheid van koolstofvezels en bieden dus lagere specifieke mechanische prestaties, maar zij hebben interessante eigenschappen zoals transparantie voor microgolven voor, bijvoorbeeld, radartoepassingen. Het lagenboek, waarin de volgorde van stapeling van de lagen staat beschreven, definieert de eigenschappen van het materiaal in zijn geheel. Fabricage-oplossingen omvatten draadwikkelen, geschikt voor buizen en halfcilindrische vormen, prepreg bladen waarvan de vezels met hars zijn geïmpregneerd, alsook droge vezelmatten die tezamen met een voorverwarmde vloeibare hars bij Resin Transfer Molding (RTM) worden gebruikt.

Ons aanbod

De werknemers van Etteplan zijn afkomstig uit verschillende industriële sectoren. We hebben brede ervaring opgedaan in projecten waarbij composietmateriaal in bestaande producten werd geïntegreerd, maar ook in het maken van geheel nieuwe ontwerpen voor de beste prestaties. Wij kunnen optreden als uw technische partner in het lastigste deel van een project. We kunnen ook volledige verantwoordelijkheid nemen vanaf de conceptfase tot de voltooiing van uw product. Omdat geen twee uitdagingen hetzelfde zijn, werken we met de allernieuwst software in CAD en FEA, waarbij wij topologie-optimalisatie en spanningsanalyse in onze projecten opnemen om de voor uw project best mogelijke oplossing te bieden.

Composite%20(2).jpg

De prototypewerkplaats bij onze faciliteiten in Linköping, Zweden, helpt ons bij het concretiseren van onze concepten in een vroeg stadium van ieder project. We beschikken over de hulpmiddelen die nodig zijn voor het maken van prototypes en zelfs kleine series van alle ontwerpen, zoals hand lay-up, vacuum bagging en harden. De gereedschappen worden met onze SLS 3D-printer geproduceerd.

Bij de overgang naar een industrialisatiefase helpen onze zorgvuldig geselecteerde productiepartners u bij het opschalen van het ontwikkelde product naar grotere partijen.

 

Case studies

Stoel voor in een racewagen
Oorspronkelijk gecreëerd vanuit een constructie van gefreesd aluminium. De doelstelling was een lager gewicht met behoud of verbetering van botsveiligheid, gedefinieerd als kleine verplaatsingen op kritieke contactpunten waar het lichaam van de bestuurder extra gevoelig is.

Robert Lillbacka

Robert Lillbacka

Department Manager
+46734410349
Stuur e-mail

Heeft u een vraag of wens? Contact Robert Lillbacka:

Na het versturen van dit formulier, zal een van onze collega’s telefonisch of per e-mail contact met u opnemen. Wanneer u het formulier verzendt, gaat u akkoord met ons privacybeleid.
CAPTCHA